2012.05.07.
15:37

Írta: ibizavida

Nyár, akkor Ibiza! Na, de melyik várost válasszuk?

 

Ibizára készülsz nyaralni? Egy kis útmutató az elmúlt 5 év tapasztalata alapján:

Ibizai utunkat tervezve, már a szállásfoglaláskor észrevehetjük, hogy a legolcsóbb szállások a sziget nyugati oldalán lévő San Antonio városában vagy környékén vannak. Az oka amellett, hogy sok az apartmanszállás, az, hogy konkrétan nem lehet aludni éjjel a zaj miatt. Buli szempontjából kitűnő választás, ha az ember számol azzal, hogy egy vagy két hétig nem alszik, mert reggel 7-ig zaj van utcán. Amennyiben időnként aludni is szeretnél, válaszd a San Antonio Bahia városrészt, amely 10 perc kényelmes sétára van a belvárostól. A belvárosban szinte minden éjjel az ajtódnak esnek - szó szerint - a buliból érkezők, vagy indulók, ez amolyan Ibizán szétesünk szokás, valamint csapkodják az ajtót, de egész éjszaka. Ugyanakkor számolj azzal, hogy egy este minimum háromszor bekopognak, hogy: "Disco ticket?" Persze, így megvenni a jegyet nem a legolcsóbb, de, ha nincs időnk vagy kedvünk a napi buli kínálatnak utánajárni, akkor hallgassuk meg őket. Mondjuk az 5. napon kicsit idegesítő, hogy a zuhany alól harmadszor ugrasztják ki az embert, hogy: „Disco ticket?”, de hát ez IBIZA. Az apartmanok (vagy hostal-ek) a belvárosban gyengébb minőségűek, sok helyen nincs erkély, illetve a szobák szűkösek, de ezeket arra tervezték, hogy buli után csak beess az ágyba. Miért San Antonio? Amennyiben 0-24 óráig bulizni szeretnél, arra a legjobb hely. A városban 2 nagy diszkó üzemel (Eden, Es Paradis), valamint itt található a belvárosban a diszkóutca sokféle zenei ízlést kielégítve. A kisebb diszkókba a belépés ingyenes. Ezen kívül San Antonio kikötőjétől néhány perc sétányira északra élvezhetjük a naplementét a híres Cafe del Mar teraszán, vagy buli előtt iszogathatunk a Mambo bárban, utóbbi elő-partijairól is híres. 

San Antonio központjában lévő hosszú part, nem az a "süppedős homokos" és a tenger sem olyan szép, mint máshol Ibizán. A kikötőben előttünk jönnek-mennek a különböző turistahajók, amitől olyan rossz érzése van az embernek a víz tisztaságát illetően. A Cafe del Mar-tól kb. 7 percet kell sétálnunk északra a Cala Moro tengerpartig, amely szép, de kicsi, valamint apartmanokkal van körülvéve, így nagyon zsúfolt. San Antonio-tól 10 perc autózással elérhetünk csodaszép partokat, kristálytiszta vízzel, és persze a sziget ezen oldalán mindenhol látható a híres naplemente is.

A sziget másik oldalán található Ibiza és Santa Eulalia del Rio városok, autóval kb. 20 percre egymástól. Ezen az oldalon landol a gépünk is, a Las Salinas mellett.

Ibiza város ad helyet a híres Pacha diszkónak, de, ha fürdőzni is szeretnénk a városközpont nem a legjobb választás. Ami ajánlott, a kikötő után található Talamanca és környéke, szép tengerparttal. Itt a víz hosszabb ideig sekély, így, ha családdal nyaralunk, a gyerekek is könnyen pancsolhatnak. Ibiza sportkikötőjénél található a Marina Botafoc rész, itt 3-4 csillagos szállodák is vannak, de nincs homokos part, Talamancára kell átsétálni. Itt inkább érdemes egy este nagyot sétálni a yachtkikötőtől egészen a világítótoronyig vagy az óváros irányába, igaz most egy építkezés csúfítja utunkat.

Ibiza város másik végében a Figueretas városrész olcsóbb, viszont alacsony szolgáltatású apartmanok és hotelek vannak, itt még a tisztasággal is gondunk lehet. A tengerpart szép, de nyáron zsúfolt. Éjszaka nem a legjobb környék, sok az "éjszakai pillangó", valamint ezen a részen nem a helyiek laknak, így kétes ügyleteknek is szemtanúi lehetünk. Bár hozzáteszem a közbiztonság mindenhol nagyon jó, itt sem ért soha atrocitás bennünket. Vigyázzunk a szállásválasztásnál, mert sok az erkély nélküli és a nagyon pici szoba. A városba gyalog kb. 10-15 perc alatt érünk be.

Figueretas városrészt elhagyva, autóval pár perc alatt érünk el Playa d'en Bossa hosszú, igazi süppedős homokos partjára, amely szintén Ibiza városhoz tartozik. Playa d’en Bossán májustól szeptemberig van élet. Hasonló okok miatt jó választás, mint San Antonio, éjjel és nappal is bulik, jó éttermekkel. Nagyon szép a homokos partja, bár felettünk száll el minden ide érkező repülő, esetleg, ha ez valakit zavar. A part éjszakai romantikázásra nem igazán alkalmas, mert éjjel szemetes és tele van buliba készülő vagy utóbulizó fiatalokkal. Buli előtti italozás az igen, jó hangulatú a homokban. Playa d'en Bossán van a szabadtéri Bora Bora bulihely, ahol nappal is bulizhatunk, valamint a Space, az egyik leghíresebb diszkó, amelynek szezonnyitó bulija május 27-én lesz. Itt más szórakozási lehetőséget is találunk, például egy kisebb vidámpark is üzemel, valamint a vízisportokat kedvelők is találhatnak bőven lehetőséget.

Santa Eulalia del Rio a második legnagyobb város, inkább családdal ajánlott, vagy aki nem feltétlenül akar minden este bulizni. Persze a sziget minden részében járnak reggel 6-ig a diszkó-buszok, melyek 3 euróért elvisznek bármelyik diszkóhoz, vagy a sziget másik oldalára. A városok közül Santa Eulaliának a legszebb a homokos partja, a hosszú tengerparti sétányán érdemes elsétálni egészen a folyóig. A hangulatos yacht-kikötő éttermeinek konyháira sem lehet panasz. Híres diszkó itt nincs, jellemző szórakozóhely a pub, élőműsorral, valamint egy kisebb, de felejthető diszkó is üzemel a kikötőben. Ügyintézések szempontjából (pl. telefon, internet, posta, gyógyszertár, orvos) a legjobb Ibiza és Santa Eulalia ellátottsága, itt egész évben üzemelnek a szolgáltató és egyéb üzletek. Santa Eulalia-hoz tartozó két tengerparti település Es Canar és Cala Llonga gyönyörű fekvésű, csendes üdülőhelyek. Mivel távolabb esnek a várostól érdemes robogót vagy autót bérelni. 

Az említett három várostól néhány perc autózás és kristálytiszta vízű, homokos vagy sziklás partú tengerparton találhatjuk magunkat, ilyen szempontból mindhárom város jó választás.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ibizavida.blog.hu/api/trackback/id/tr464494231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása